ליצירת קשר

השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר

    נפגעתם בתאונות דרכים? כל המידע שחשוב לדעת

    מאת נטע-לי אסייג, עו"ד ומגשרת

    בשנים אחרונות חלה עלייה ניכרת במקרי תאונות הדרכים אשר מתרחשות במדינת ישראל וכפועל יוצא חלה עלייה ניכרת בנפגעי תאונות הדרכים.

    באם ארעה לכם תאונת דרכים עליכם לדעת כמה כללים בסיסיים על מנת שתוכלו למצות את זכויותיכם עד תום ולהשיג את הפיצוי הגבוה ביותר עבורכם.

    כבר בהתחלה יש לציין ולהסביר – פיצוי בגין נזק גופני אשר ארע לאדם בעקבות תאונת דרכים הינו ללא שאלת "אשם" כלומר, אין רלוונטיות לשאלה 'מי גרם ואחראי לקרות התאונה', ולמעשה גם אדם אשר היה אשם בעצם קרות התאונה, יהיה זכאי לפיצוי בגין נזקי הגוף אשר נגרמו לו מכוח ביטוח החובה. חשוב להבין, כי החוק לעניין נפגעי תאונות דרכים (נזקי גוף) מוגדר כאחריות מוחלטת, ולפיכך כל שנותר הינו לקבוע את גובה הפיצוי.

    עוד יש להבין, כי נפגע במסגרת תאונת דרכים כולל בין היתר; הולך דרך אשר נדרס, נביעה ברכב / אוטובוס / מונית וכיוצ"ב.

    יוער כי, היות והמדובר בפיצוי שאין כל צורך להוכיח אשמה, כך גם נושא הפיצוי הינו נמוך משמעותית מפיצוי בעקבות תאונות אחרות. חישוב הפיצוי תחת הכותרת "תאונת דרכים" נקבע לפי אלמנט "כאב וסבל" אשר גם הוא קבוע בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מ-1975. כך שהפיצוי המרבי של כאב וסבל (במידה והמדובר ב-100%) יהיה בסך של כ-180,000 ₪. דהיינו, אדם שנפגע בתאונת דרכים והופך להיות נכה ומשותק ב-100%, יקבל סך של 180,000 ₪ בלבד בגין כאב וסבל רכיב אשר משקף את הפסד הנאות החיים, כאבים וסבל בעקבות התאונה

    הפיצוי העיקרי מתייחס למעשה להפסדי השכר שנוצרו לנפגע, הן לעבר והן לעתיד על פי שכרו של הנפגע או במקרה שהנפגע קטין או בגיל צעיר, על בסיס פוטנציאל השתכרותו. הפסיקה קבעה שבמקרה של קטינים הפסדי ההשתכרות יחושבו ע"פ בסיס השכר הממוצע במשק, העמוד כיום על כ-10,000 ₪. בנוסף לפיצויי בגין רכיבים אלו, קיים פיצוי גם בגין הוצאות רפואיות, נסיעות, עזרת צד ג' ובמקרים החריגים והקשים עבור דיור וסיעוד.

    בכל תאונת דרכים יש לבדוק האם התאונה התרחשה במסגרת העבודה. היינו, במהלך יום העבודה, בדרך חזרה מהעבודה או לחלופין בדרך למקום העבודה. הפסיקה והחוק הכירו גם במקרים בהם לדוגמא הורה אשר לוקח את ילדו לגן התאונה תהיה מוכרת כ"תאונת עבודה". כמו כן, אדם אשר מתפלל בשעות הבוקר בבית הכנסת, ולאחר התפילה ממשיך לעבודתו, התאונה תהיה מוכרת כ"תאונת עבודה". במקרים בהם תאונת הדרכים היא גם תאונת עבודה, על הנפגע לתבוע גם את ביטוח לאומי וגם את חברת הביטוח בפוליסת ביטוח החובה בסיוע של עורכי דין לתאונות דרכים. לעיתים, ועל בסיס התנאים הקבועים החוק, עשוי להיווצר מצב שהנפגע מקבל חלק מהפיצוי מביטוח לאומי ואת היתרה מחברת הביטוח.

    כעת, אסביר מהו סדר הפעולות שעליכם לעשות במידה ונפגעתם בתאונת דרכים:

    1. ראשית, אנו ממליצים להתפנות למקום בטוח שלא נמצא על הכביש ובמרחק סביר מהמכוניות שזה עתה היו מעורבות בתאונת הדרכים.
    2. לאחר שהתפניתם למקום בטוח, יש להזמין מד"א או להתפנות באופן עצמאי ישירות לבית החולים. במידה ואתם מתפנים בצורה עצמאית, אנו ממליצים להגיע למיון כמה שיותר מהר ובסמוך לתאונה שכן בפן המשפטי, פניה למוקד רפואי מספר ימים לאחר התאונה, אמיתי ככל שיהיה, יכול לעורר סימני שאלה רבים ולהעמיד את אמינותכם בספק, שכן חברות הביטוח וביטוח לאומי עלולים להסיק מפניה זו כמי ש"מזייף" את מצבו הרפואי רק בכדי לקבל פיצוי כספי גבוה יותר. ולכן, עדיף להתלונן מהר וקרוב ככל האפשר למועד התאונה.
    3. ישנו דגש חשוב להתלונן על כל נזק ולו הקטן ביותר, שכן אין לדעת אילו נזקים יתפתחו בהמשך. בנוסף וחשוב לא פחות, לערב את משטרת ישראל במקרה וישנה תאונת דרכים ובה היו נפגעים. שכן במצב דברים זה, המשטרה פותחת בתיק תאונה ומציינת את הפגיעה, מקום התאונה וכן את הפינוי (במידה וקיים). אנו ממליצים כי פניה למשטרה תעשה מוקדם ככל האפשר בסמוך לתאונה.
    4. ברוב המקרים, נזקי הגוף נוטים להתגבש רק כעבור מספר חודשים ולעיתים אפילו לאחר שנה מיום התאונה. לכן, על הנפגע לדאוג לקבל את כל הטיפולים הרפואיים הנחוצים במהלך התקופה הנ"ל, תוך שהוא פונה לרופאים המתאימים לפי תחום מומחיותם (אורטופד, נוירולוג וכו'), ומוודא שהם רושמים בתיקו הרפואי את כל תלונותיו והטיפולים שהוא מקבל.
    5. יש לזכור ולהבין כי חברות הביטוח הינן הנתבעות ברוב המקרים. ולכן, יש להמעיט מלדבר על התאונה עם גורמים זרים.

    לעניין צדדי התביעה, כפי שציינו לעיל, החוק לנפגעי תאונות דרכים מחליט כי ישנה "אחריות מוחלטת" ללא קשר לאשם, אם כך, את מי אנו תובעים? במקרה שנפגעתם בתאונה דרכים בשעה שנהגתם ברכבכם, יש לתבוע את חברת הביטוח המבטחת אתכם בפוליסת ביטוח חובה. באם מדובר בנוסע (לא הנהג), פוליסת הביטוח הרלוונטית היא הביטוח חובה בו נסע הנפגע ובאם נפגעת כהולך רגל או רוכב אופניים, במקרה זה פוליסת הביטוח הרלוונטית היא של הרכב הפוגע.

    השאלה הנשאלת היא, מה קורה באם הרכב הפוגע אינו מבטוח בפוליסת ביטוח חובה? מי הנתבע?

    במקרה זה יש כמה סוגיות שיש להבין. ראשית, ההתנהלות במקרה של היעדר ביטוח חובה תלויה בנסיבות. כך, אם הנהג הוא שנפגע והוא נהג ללא רישיון בתוקף ו/או ללא ביטוח חובה, הוא לא יהיה זכאי כלל לפיצוי. יחד עם זאת, יש לבחון כל מקרה ומקרה לגופו, במקרים בהם לא קיימת תביעה כנגד ביטוח החובה, נבדקת האפשרות לתביעה כנגד המזיק. לדוגמא, נהג שנסע ללא ביטוח או ללא רישיון נהיגה והרכב השני חצה צומת ב"אור אדום", ניתן יהיה לתבוע את הרכב שאשם בתאונה בתביעה נזיקית רגילה. שם, להבדיל מתאונת דרכים רגילה, יש להוכיח אשם, נזק ועלויות התביעה גבוהות משמעותית.

    בחוק הוקמה קרן לפיצויי נפגעי תאונות דרכים "קרנית", שתפקידה לפצות הולכי רגל שנפגעו מרכבים חסרי ביטוח או במקרים של "פגע וברח" וכן במקרים מסוימים מפצה גם את נהג הרכב שנהג ברכב מחוסר ביטוח ואת הנוסעים ברכב (כל זאת בהנחה שאלה לא ידעו כי הרכב מחוסר ביטוח).

     

    לסיכומו של דבר, אדם שמעורב בתאונת דרכים ובגינה נגרמו לו נזקי גוף, זכאי הוא לפיצויים מכוח החוק, מימושה של זכות זו מהווה הליך מורכב שיש ליישמו ביעילות ובזהירות תוך התייעצות עם עורך דין המתמחה בתחום הנזיקין ובנזקי גוף בפרט וזאת בכדי שיוכל למצא את כל זכויותיו של הנפגע ולהעניק לו את הפיצוי המקסימאלי לו הוא זכאי.

     

    ליצירת קשר

    השאירו את הפרטים ואנו ניצור אתכם קשר




      קידום עורכי דין קידום עורכי דין
      דילוג לתוכן